1. Anasayfa
  2. Dizi
Trendlerdeki Yazı

Dizi, film ve reklam sektöründe zam gerginliği

Ocak ayıyla beraber belirlenen dizi, sinema ve televizyon reklam sektöründeki emekçilerin ücret zammı talebi krize neden oldu.

Dizi, film ve reklam sektöründe zam gerginliği

Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) sektör emekçileri adına yaptığı açıklamada ilk altı ay için yüzde 70 zam talebinde bulundu. SİNE-SEN yaptığı yazılı açıklamada şu satırlara yer verdi:

“Türkiye’nin 2023’te yıllık enflasyon oranı TÜİK’e göre yüzde 64,77 iken ENAG’a göre %127,21’dir. Bu nedenle 2024 yılı için sinema ve televizyon reklam sektöründe yer alan meslektaşlarımızın yüksek enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlerinin yeniden belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 70 zam yapılması uygun görülmektedir…”

Sinema Televizyon Sendikası ise ücretlere 1 Şubat itibariyle yüzde 40 zam kararını duyurdu ve “Meslektaşlarımız içinde bulunduğumuz ekonomik koşulları gözeterek ve İstanbul Ticaret Odası’nın 2023 son 6 aylık ücretliler geçinme indeksi yüzde 40 artışını bu oranda iyileştirme kararına dönüştürdü. Yüzde 40 ücret iyileştirme kararımız Reklam Yaratıcıları Derneği (RYD) tarafından uygun bulunmuş, TESİYAP tarafından ise kabul görmemiştir. Sektörümüze ilişkin diğer konularla iş barışını koruyabilmek adına diyalog kanallarının açık olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz…” açıklamasını yaptı.

2 yıl içinde en çok zamlanan ücretler arasında dizilerin bölüm başı maliyetinin de yer aldığına, iki yıl önce 1,5 milyona çekilen bir dizinin şu an 8-9 milyona mal olduğuna dikkat çeken Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları  Birliği (TESİYAP) ise yazılı açıklama yaptı:

“Değerli Üyelerimiz, Sendika, dernek veya platform çatısı altında sektör çalışanlarının üyesi olduğu kurumlardan meslek birliğimiz TESİYAP’a iletilmiş olan artış oranını uygun bulmadığımızı kendilerine bildirmiş bulunuyoruz. Üyelerimiz ücret artışları konusunda serbest olup her bir üye şirket kendi finansal yapısına göre artış yapacaktır. Ayrıca bir kısım üye şirket hali hazırda yeni yıl için çalışanlarına artış yapmış veya çalışanları ile uzlaşmıştır. Kamera arkasında çalışanların taleplerini oluştururken senarist, yönetmen, oyuncu, yapımcı ve yayıncılar dahil olmak üzere üretim zincirinde yer alan tüm tarafları etkileyecek kararları tek taraflı almamaları gerektiği hatırlatmak isteriz. Aksi durumun üretim zincirinin uyumuna ciddi zararlar vereceği aşikardır. Bilgilerinize sunarız…”

thumbnail
Önerilen Yazı
Ben Bu Cihana Sığmazam’dan flaş ayrılık

Birsen Altuntaş birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. Şimdiye kadar Milliyet, Güneş gazetelerinde ve Star TV'de Duymayan Kalmasın programında Magazin Müdürü olarak çalıştı. Son olarak bir televizyon kanalında "Magazin Haber Müdürü" olarak çalıştı.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir