Geçen ocak ayında Rekabet Kurumu, dizi ve film sektöründe faaliyet gösteren Kast Ajansları Derneği ile kast ajansları ve menajerlere yönelik 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edildiği iddiasına yönelik soruşturma başlatmıştı. Ardından 6-7-8 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da menajerler ve kast ajanlarının tek tek savunmaları alındı. Ön araştırma, soruşturma ve savunma süreçlerinin ardından Rekabet Kurumu çıkan para cezaları ve gerekçelerini bayram öncesi taraflara tebliğ etmeye başladı.
DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR
Kesilen cezaların menajer ve cast ajanslarının 2025 yılı cirosunun yüzde 3’ü olarak belirlendiği, bu nedenle 250 bin TL’den 5-6 milyonlara varan cezalar kesildiği konuşuluyor. Cezaların bir numaralı nedeni oyuncu ajanslarının temsilcilerinin whatsapp grubuna katılıp yüzde 20 olan komisyon paylarını düşürmeye çalışan yapımcılara karşı ortak hareket etmesi… Çıkan cezalara bazı ajanların itiraz edeceği ve Ankara İdari Mahkemesi’nde Yürütmeyi Durdurma Talepli Cezanın İptali Davası açmayı planladığı öğrenildi.
MENAJERLER CAST DİREKTÖRLÜĞÜ YAPAMAYACAK
Rekabet Kurumu gelen şikayetleri değerlendirerek hazırladığı raporda ayrıca oyuncu menajerlerinin cast direktörlüğü yapmasıyla sektörde rekabet kurallarının hiçe sayılmasına da dikkat çekmişti. Bu nedenle her iki mesleği aynı kişilerin yapmasının da önüne geçilmesi planlanıyor.
