1. Anasayfa
  2. Dizi
Trendlerdeki Yazı

TRT'nin Teşkilat dizisine şok dava

Üç sezondur süren TRT 1'nin fenomen dizisi "Teşkilat"a geçen yıl marka tespit davası açıldığı ortaya çıktı.

TRT’nin Teşkilat dizisine şok dava

Teşkilat dizisi yayın hayatına başlamadan önce marka hakkının aynı isimle internet dizisi çeken yönetmen Yusuf Kurtoğlu‘nda olduğu ortaya çıkmış, planlanan yayın tarihi isim hakkı nedeniyle bir süre ertelenmiş ve Tims&B imzalı dizinin adı “Ankara” olarak değiştirilmişti. Ancak ilk sezonu Ankara’da çekilen projenin daha sonra yeniden 7 Mart 2021 tarihinde “Teşkilat” adıyla ekrana gelmesine karar verildi. Dizinin isminin marka patent hakkının sahibi Yusuf Kurtoğlu‘nun yapım şirketiyle yaptığı görüşmeler sonucu anlaşma sağlanamadığı ve genç yönetmenin Tims&B‘yle mahkemelik olduğu öğrenildi.

Sinemada Yusuf Kurtoğlu mahlasını kullanan Kazım Karabekir Kurtoğlu’nun sahibi olduğu AND Film adına çektiği “Teşkilat” adlı internet dizisinin ilk bölümü 22 Şubat 2020 yılında yayınlanmış ve sosyal medyada kısa sürede ilgi görmüş, projede Türk Kontraterör Daire Başkanlığı’na bağlı Sakallı kod adlı Mahmut Yıldıran, Abdullah Çatlı, Ahmet Cem Ersever’in 1980-2000 yılları arasında yaptıkları bir dizi operasyonun perde arkası anlatılmıştı. Kurtoğlu’nun Kayseri’de çektiği dizinin marka tescilini de kendi adına aldığı ve bu süreyi daha sonra uzattığı ifade edildi.

 

Ardından Yusuf Kurtoğlu, 6 Haziran 2022’de hem “Teşkilat” dizisinin yapım şirketi Tims&B‘ye, hem de yayıncı kanal TRT1‘e “marka hakkına tecavüz ve haksız rekabetin tespiti” şikayetleriyle Ankara 4. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne avukatı Kerim Bahadır Ertaş aracılığıyla maddi ve manevi tazminat davası açtı. Davanın bilirkişi raporu 25 Mayıs’ta çıktı ve davacı Yusuf Kurtoğlu‘na ait marka tescilinden doğan hakkının ihlal edildiği belirtildi.

Bilirkişi heyeti raporunda aynı sektörde, aynı isimle, izleyici kitlesine sunulan iki dizinin konular farklı da olsa da karıştırılmaya neden olabileceği, bu nedenle davalı kullanımlarının haksız rekabet oluşturabileceği kanaatine varıldığı ifade edildi.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yalı Çapkını fanları aylardır destekledikleri diziyi şiddet nedeniyle şikayet etti

Birsen Altuntaş birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. Şimdiye kadar Milliyet, Güneş gazetelerinde ve Star TV'de Duymayan Kalmasın programında Magazin Müdürü olarak çalıştı. Son olarak bir televizyon kanalında "Magazin Haber Müdürü" olarak çalıştı.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir