1. Anasayfa
  2. Dizi

Limon Yapım’dan bir bomba proje daha…

Limon Yapım’dan bir bomba proje daha…

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın başyapıtlarından, Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı eseri Limon Yapım tarafından sinema filmi olarak uyarlanacak. Limon Yapım ile Tanpınar varislerinin temsilcisi ONK Ajans arasında yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı ve eserin sinematografik olarak işlenmesine izin veren bir sözleşme imzalandı. Limon Yapım’ın sahibi Hayri Aslan eserin uluslararası bir ortak yapım şeklinde gerçekleştirmek istediklerini ve sinema dünyasında herkes tarafından kabul görmüş yabancı bir yönetmenle çalışmak üzere temaslara başladıklarını belirtti.

Edebiyat tarihçisi Mehmet Kaplan Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü şöyle anlatır :

Tanpınar’ın eserlerinde “zaman meselesi” çok mühim bir yer tutar. 1954 yılında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika olunarak, son günlerde kitap halinde basılan Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı romanında da “zaman” gerek sembol gerek hayat manzarası olarak ön plânda bir yer işgal ediyor.

Fakat yazarın burada, “zaman”a bakış tarzı, diğer eserlerinden tamamıyla farklıdır. Tabiri caizse, bu romanda “zaman”ın karikatürü yapılmış, çarpık aynalardaki acayip akisleri tasvir olunmuştur. Bergson’un felsefesinde olduğu gibi “zaman”ı bir akış, bir süre telâkki eden Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde, bu sürenin içinde bir ada gibi donmuş kalmış veya onun dışına çıkmak için delice çırpınan insanları ve çevreleri canlandırmaya çalışıyor. Bu donmuş veya parçalanan bir saat gibi çığırından çıkmış olan zamanın esas kahramanı, Türk cemiyetidir. Yazarın asıl gayesi, Türk cemiyetinin son 50 yıl zarfında, nasıl donmuş bir hayat şekli ile onu gülünç şekilde aşmak isteyişini anlatmaktır.

Birsen Altuntaş birincilikle girdiği Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. Şimdiye kadar Milliyet, Güneş gazetelerinde ve Star TV'de Duymayan Kalmasın programında Magazin Müdürü olarak çalıştı. Son olarak bir televizyon kanalında "Magazin Haber Müdürü" olarak çalıştı.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir